Hjärtstartare räddar liv

Hjärtstartare räddar liv

Cirka 5500 personer dog år 2015 på grund av plötsligt hjärtstopp. Hjärtstopp innebär att hjärtats egna elektriska pumpsystem inte fungerar och därför får kroppen inget blod. Plötsligt hjärtstopp är när ingen sjukdom är grunden och dessa är i princip omöjliga att förutse. Det kan hända alla, unga som gamla, och när som helst och var som helst. Därför är det viktigt med att det finns hjärtstartare överallt i samhället, både i offentliga byggnader, utomhus och i privata rum. De ska vara lättillgängliga för alla så att man kan agera när olyckan är framme och någon drabbats av hjärtstopp.

Hur fungerar än hjärtstartare?

En hjärtstartare är en elektrisk maskin som består av en låda och två plattor som är kopplade till lådan med kablar. Maskinen ger ut el-chockar via lådan ut till plattorna. Om plattorna fästs på bröstkorgen på den personen som drabbats av hjärtstopp leds el-chocken till dennes kropp och hjärta. Med hjälp av elektricitet som kommer utifrån kan hjärtats egna signalsystem börja fungerar igen, eftersom det också drivs av elektricitet. Med andra ord börjar hjärtat pumpa ut blod till kroppen igen.

Man måste inte vara rädd för att skada den skadade mer. El-stöten är inte tillräckligt stor för att ge personen i fråga en el-chock. Den får bara hjärtat att fungera igen.

Man har tagit fram två olika sorters hjärtstartare som är lätta att använda för någon som inte har en medicinutbildning. Dessa kan användas av vem som helst. På maskinen står det instruktioner och när man tar på den hörs en talande röst som berättar för dig vad du ska göra när det är dags. Du måste inte heller vara rädd för att ha misstagit dig om att personen har hjärtstopp eller hjärtflimmer. Det finns flera säkerhetsprogram som stoppar el-chockerna om maskinen märker att hjärtat fungerar som normalt och pumpar ut blod.

Utbildningen

Trots att en hjärtstartare är lätt att använda, ska man gå en utbildning. Om du är alldeles säker på vad du gör, har sett och fått prova det innan det verkligen gäller i en olycka, kommer du vara lugnare och inte behöva vara rädd att göra fel. Inom en HLR utbildning lär man sig hur en hjärtstartare fungerar och dessutom får man reda på hur man gör hjärt- och lungräddning. Utbildningarna leds av certifierade instruktörer och tas fram av olika företag, organisationer, brandförsvar och idrottsklubbar. Om du går en sådan kurs kan du enkelt rädda liv.

Hjärtstartare är en billig investering för att snabbt kunna göra en insats om någon får hjärtstopp, det är därför viktigt att alla hjälps åt att se till att det finns tillgång på så många platser som möjligt. Att köpa hjärtstartare blir vanligare för varje år som går och det finns en utbredd förhoppning att detta skall finnas överallt där människor vistas under vardagen. De butiker som tillhandahåller dessa produkter, kan i allmänhet också förse dig med en uppsjö tillbehör och annan utrustning som underlättar snabb vård.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *