Elcyklar för pendling

Elcyklar för pendling

Vissa personer färdas flera mil om dagen på sina elcyklar. Kan elcykeln möjligtvis vara den nya typ av cykel som är den efterlängtade miljövänliga lösningen för pendling över längre sträckor?

I vissa länder, bland annat i Nederländerna, överväger man att börja klassa elcyklar som mopeder. Det skulle i sådana fall innebära att de inte får framföras på cykelvägar, att cyklarna måste utrustas med registreringsskyltar samt att du som cyklist tvingas bära hjälm och skaffa ett körkort för cykeln. Till råga på allt skulle du behöva försäkra den. Även I Sverige och i flera andra länder inom EU har man begränsat elcyklarnas hastighet till 25 km/h. En elcykel som uppfyller detta villkor klassas således fortfarande som just en cykel.

Många arbetsgivare uppmuntrar köp av elcyklar

Elcyklarna har dock berikat livet för många människor, inte minst i Nederländerna där nästan varannan ny cykel som säljs är en elcykel. Det finns många fördelar med att pendla på en elcykel: det är ett miljövänligt alternativ till att köra bil, samtidigt som du inte behöver bli lika trött och svettig som om du skulle pendla på en vanlig cykel. Tack vare cykelns elmotor kan du dessutom färdas längre avstånd. När du anländer till din arbetsplats är sannolikheten stor att du känner dig full av energi istället för att du är trött. Samma sak när du på kvällen kommer hem från jobbet.

Enligt en holländsk studie från 2012 har elcykeln potential att öka pendlandet med cykel i Nederländerna med mellan 4 och 9 procent. I vissa områden menar man att pendlingen skulle kunna öka med hela 20 procent. Eftersom denna studie idag har några år på nacken skulle motsvarande siffror idag kunna vara betydligt högre.

I Nederländerna försöker de lokala myndigheterna att på flera olika sätt uppmuntra invånarna att pendla på elcykel. Såväl företag som universitet och myndigheter erbjuder sina anställda bonusar för att anlända till jobbet på en elcykel. En holländsk kommun gav 650 anställda som köpte varsin elcykel 30 procent rabatt på cykelköpet. Universitetet i Rotterdam ger de anställda som väljer att köpa en elcykel motsvarande 3 500 kronor i bonus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *