Olika proteiner och hur snabbt de tas upp av kroppen

Olika proteiner och hur snabbt de tas upp av kroppen

Proteinpulver är inte bara proteinpulver. Det är ett kosttillskott som kan användas på flera olika sätt, beroende på vad det är man vill uppnå mer exakt. De flesta använder det helt enkelt för att bygga upp muskler och förbättra återhämtningsprocessen. Exakt hur man gör detta med hjälp av proteinpulver, kan se lite olika ut beroende på vilken typ av protein det är.

Nedan berättar vi mer om några av de vanligaste proteintyperna som proteinpulver kommer i.

Vassleprotein

Det här är troligtvis det mest populära proteinet som finns i proteinpulver. Med vasslepulver blir proteinpulvret ett kosttillskott som verkar snabbt. Vassleprotein passar utmärkt att ta direkt efter ett träningspass, då det tas upp av kroppen i en hög hastighet. Det här kan jämföras med kasein, som är vassles motsats när det kommer till just upptagningshastigheten.

Vidare har vassle ett högt biologiskt värde. Ett högt biologiskt värde är givetvis något de flesta vill sträva efter att ha i ett kosttillskott, då det kan sägas vara en måttstock för kosttillskottets kvalitet.

Kasein

Kasein är, på vissa sätt, motsatsen till vassleprotein. Främst är det upptagningshastigheten man talar om då. Medan vassle tas upp väldigt snabbt av kroppen, tas kasein upp i en väldigt långsam takt. Det här gör kasein till ett kosttillskott som inte bör intas vid samma tillfällen som vassleprotein intas.

Kasein passar bäst när det ska gå långt mellan måltiderna, till exempel innan en fasta eller strax före läggdags. Det här innebär att det inte bör tas direkt efter ett träningspass, som gäller med vassle.

Äggprotein

Medan vassle tas upp väldigt snabbt och kasein tas upp långsamt, kan äggprotein sägas tas upp medelsnabbt av kroppen. I likhet med vassle har äggprotein ett högt biologiskt värde, vilket bidrar till att många anser att äggprotein är det bästa alternativet till kosttillskott i form av kasein eller vassle.

En anledning till att många tar äggprotein, är just att det kommer från ägg. Både vassle och kasein kommer från mjölk och kan därmed orsaka besvär för dem som är känsliga mot laktos. Vidare kan vissa uppskatta den medelsnabba upptagningshastigheten som äggprotein har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *