Damcykel – något för alla

Damcykel – något för alla

Cykeln har en lång historia och har under hela sin livstid utvecklats och förändrats i sitt utseende. I början av sin livstid bestämde man sig för att göra en modell som är anpassad till kvinnor. Under den här tiden bar kvinnorna långa, opraktiska kjolar, så det var viktigt att det skulle vara lätt att kliva på cykeln. Därför tog man bort stången i mitten som idag karakteriserar herrcyklar och sänkte den. På så sätt kunde kvinnorna cykla utan problem med sina vida kjolar. Idag finns konceptet herr- och damcykel kvar. Även om namnen kanske är lite ur åldrade så är modellerna inte det. Här förklarar vi varför en damcykel är något för alla.

Skillnaderna mellan en dam- och herrcykel

Den största skillnaden mellan dam- och herrcyklar har vi redan nämnt: Stången som finns på herrcyklar har sänkts på damcyklar. Den historiska orsaken har knappast lika mycket generellt betydande idag som då. Att bära långa vida kjolar är inte obligatoriskt för en kvinna att bära som då. Men modellen fyller fortfarande sina funktioner idag: Det lätta påstigande. Oavsett om du bär kjol, klänning eller byxor så är det lättare att kliva på en damcykel än en herrcykel. Och detta är oberoende av kön. Herrcyklarnas stång kan göra det krångligt att stiga på cykeln och kliva av. Detta kan leda till faror, särskilt när man cyklar i tät trafik som till exempel i städer. I situationer med många bilar och tvära kast så kan det vara väldigt bra att smidigt kunna sätta fötterna på marken och kliva av om det behövs.

En annan skillnad är i vilka storlekar cykeln kommer. Damcyklar finns oftast även i mindre storlekar än herrcyklar. För kortare människor är det här en klar fördel. Det kan vara svårt att hitta små storlekar bland herrcyklar.

Även sadeln kan skilja sig åt mellan de olika cykelmodellerna. Damcyklar sadlar är ibland av bredare form och det är bekvämare att sitta på dem. Om man inte vill använda sin cykel till att tävla eller cykla snabbt, utan för att ta sig fram på ett bekvämt och lugnt sett är en sådan sadel ideal!

Allt fler väljer en damcykel

Skillnaderna som finns mellan dam- och herrcyklar gör dam modellen attraktiv för många, oavsett kön. Allt fler killar väljer en damcykel när de ska köpa en ny cykel. Det man ska tänka på när man väljer modell är inte vad man har mellan benen. Man ska tänka på sina behov och vad man vill ha ut av cyklandet. Utefter det ska man bestämma sig om man en damcykel passar en.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *